Planète Bordeaux nodigde ons uit ter degustatie en kennismaking, eind juni 2014. Wie is Planète Bordeaux? Het regulerende, controlerende syndicaat dat waakt over de appellaties Bordeaux en Bordeaux Supérieur, met ruim 6000 aangesloten wijndomeinen. Maar meer dan dat, is het ook een marketingmachine. De appellaties ondervinden problemen, daarom gingen we ter plaatse poolshoogte nemen.

Om het vastgeroeste idee over Bordeaux wijnen van het verleden los te wrikken, organiseert de stad Bordeaux een tweejaarlijks wijnfestival aan de oevers van de Garonne. Dit jaar werden internationale bloggers achter de schermen geïnviteerd om met wijnbouwers en andere professionelen te vieren. Intussen bezochten honderdduizenden amateurs de standjes over twee kilometer uitgestald. Prachtig zicht. Een wijnfestival. Muziek, wedstrijden, masterclasses onder de warme bewolkte hemel, vertegenwoordigers van de appellaties in schorten met opgewekte kleuren. En tientallen kilometers verder, een heus rockfestival sponsered by… u raadt het.

Om maar te tonen: met Bordeaux is het fun. De rosé, clairet, wit en jong rood kunnen heel vrijetijds gedronken worden.

Een lichtverteerbaar visite programma aan 10 chateaux leerde ons het volgende:

-De regio strekt zich uit van de Medoc, over Entre-Deux-Mers, naar ver over de Dordogne. Moet je eens zien hoe heuvelachtig de streek tussen Dordogne en Garonne niet is en nagaan hoe microklimatologisch de wijnen wel proeven. Wijnbouwers kiezen tussen sauvignon blanc, semillon, muscadelle, sauvignon gris, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon en malbec en er wordt wat geëxperimenteerd met carmenère (en, sjjjjjt, syrah en chardonnay, maar niet in hun cuvées). Typische druiven met gekende smaken (verwacht van de rode geen puntige aciditeit of verhemelte-tergende tannines), maar wát een gustatieve spreidstand. Zeg nooit meer “DE Bordeaux”, want daarmee is kalk in je aderen bewezen.

Jij wil tips, maar die zijn onmogelijk te geven. Er is maar één oplossing: ze zelf proeven, en kijken welke jouw stijl is. Houd alvast in het oog: Eat! Brussels Drink! Bordeaux , 12-14 september, de nectar komt naar Brussel…

-Professionele critici poneren weleens dat overal millesimes worden geassembleerd, maar enkele technische wijndirecteurs blijven trouw aan de oogstjaren; slechte oogst is geen reden om sappen te staan mengen met vorige millesimes. Dit gezegd, er zijn er ook die zelfs bij slechte oogst vinifiëren, dus een mislukte wijn per sé willen commercialiseren. Dit blijft niet onbestraft, zoals sociale wijnmedia bewijzen.

-Een afzetmarkt vinden is niet het echte probleem, wel de krimpende oogsten wegens grillige natuur. Hagelbuien in 2013 verwoestten op één dag de volledige oogst van talloze domeinen in Entre-Deux-Mers. Elk domein en château werkt met permanent en tijdelijk personeel, dat de werkzekerheid ziet dalen bij iedere -25% oogst. Het zwembad en de château moeten echter blijven renderen, daarom bieden niet weinig wijnhuizen een chambre d’hôtes of andere oenotoeristische programma’s aan. U lacht bij het idee van commerciële klachten versus bezit van château-met-zwembad? Lach niet langer en profiteer van Toscane-achtige vergezichten en de lage huurprijzen.

Mijn favoriete proevertjes tussen 26-29 juni, ter plaatse:

Château de Jabastas: van wit tot rood over rosé

-La Mothe du Barry, La Cuve à Mon Loup 2013

Château Landereau, Clairet 2013 en rood Cuvée Prestige 2010 (+ van idem eigenaar Château Hoste Blanc wit VV 2012)

Château de Parenchère blanc 2013, Clairet 2013, rood Cuvée Raphaël 2010

-Château Tifayne, Crémant Blanc de Noirs Extra Brut

Château Panchille, Blanc de Ferrand 2013 en Graves de Veyres 2011

Miss Vicky Wine Rosé 2013